Saturday, 16 March 2013

kisah hati :(

assalamualaikum wbt..

syukur hari ni,,di beri peluang utk hidup lagi..setiap hari mazs bangkit dgn penuh pengharapan. tiap masa asyik fikir kenapa..kenapa...mengapa...mengapa.. ALLAH buat kte camni.. mungkin orang laen kisah hidup dy sweet je.indah indah saje..tapi saya tak mcm tu.. 3x saya dikecewekan..saya menulis dgn harapan org yg saya sayang tu bace walaupon tersangat mustahil dia bace. sy menulis juga sbgai pengajaran buat yg single,couple, or married or anybody..

dulu saya sekolah gegurl je smua.n sbgai budak baek2 saya tak kapel,tak cari pakwe tym g tuisyen,tak gatal2 kenyit mata kat budak laki yg naek bus same2 ngan saya.. tapi... tipu la kalo takde minat kat sape2.op cos la ade.tapi sedar diri saya bukan gegurl yg cun,yg cantik,yg hot..sy sgt comot,selekeh,hitam,gemok,pendek.. ok lengkap pakej ni.. jadi b4 org ckp kte prasan so better diam2 tak bkenalan ngn mane2 laki.so tiada cinta monyet dlm kamus hidup saya..

1)ble masuk u,saya kenal dunia luar, saya kenal ape itu kapel2. dan tym tu ramai kawan2 bercerita kisah percintaan msing2. dan sebagai sorg budak yg naif, saya pon jadi nak kapel jgk, nak rasa disayangi jgk, tapi takde sape2 minat kat saya sehinggalah 1 hari saya dipanggil utk wakil usim dlm satu pertandingan. dari situ lah saya berkenalan dgn sorg lelaki, dy sangat sombong d dlm hati saya siap ckp mamat ni mentang2 dy ensem sombong nak mampus,padahal kami sme2 satu team. senyumlah kalo tym training same2.

One day dy panggil n mintak no fon saya.dan pggil saya adq, tym tu tkejut cket org panggil kte adq. tak pnh2 laki panggil cmtu. n ble da same2 tgok muke yg same hari2, blatih bersame kami mula rapat. dy sangat hot kat usim,. tapi saya tak tahu pon. berbekal wajah yg hensem, body y tough, suara sedap, dy mmg ramai secret admire. ohh saya tak taw, tym tu sy tahun 1 dy tahun 3. ohhh bayangkan berapa ramai pminat dy spnjang 3 thun dy di usim. pastu heboh org cakap kami ni kapel,kami ni beradik abang angkat..tapi saya buat dek je,dy pon suruh saya pedulikan ckp2 org sb dy syg saya yg amat2. berbulan2 jgk kami dilihat slalu bersama. tapi takde la berkepit mcm kapel,cuma bersame bile dy pergi bertanding sbb saya akn follow same.support dy.dy ckp tanak kapel ngn sape2 sbb dy da ada sy sbgai adq dy. adq???? tapi kalo hari2 panggil kte syg, pstu ckp i love u, girl mane x  terusik hatinya.. begitu la saya. lame2 ade perasaan tapi simpan je. di ringkaskn cter suatu hari tbe2 dy diamkan diri. tak contact. kalo contact pon msti marah2 saya. sedih sgt2.rupenya dy ada makwe baru da.seseorang yg sgt saya x sngka,kecewa ALLAH tahu sbb dy x jujur. n until now dy da bertahun kapel ngan org tu, dorg belum kawin tapi saya tak phm nape ble dy ada makwe dy still dtg cari sy, panggil syg..ckp rindu saya dan merajuk kalo sy ckp sy da tak syg dy. saya benci dy, saya tak paham nape dy nak maenkan perasaan saya. dy kan da ade org laen... jgn la seksa saya! jgn ganggu saya! saya da tak sayang awk!  :(

2) ble hubungan saya d abg 'angkat' saya tu hancur, dtg plak kawan abg angkat saya ni. pungpangpungpang bberapa bulan kemudian kami sudah terkapel. saya terima dy walaupon sy takde ati kat dy sbb cinta tu boleh dipupuk kan?? susah gak nak tanam syg sbb dlm fikiran sy sllu fikir abg agkt sy tu. tapo lepas sgth tahun hubungan tu saya da boleh trima dy. sy da syg dy. sy da bagitaw family saya, d sy harap sy cepat2 kawin dgn dy sbb saya tanak kapel lame2. tak bagus. selalu bersalah dlm ati ble org ckp kapel tu haram,..hukhukhuk.. tapi after a year, he left me. dy tinggalkn dgn alasan yg tak mcm alasan. dy tipu saya. sy kecewa sbb family sy da taw. malah arwah atuk pnh request nak jumpe dy. nak tgok kami btunang dlu.tapi dy tanak.mcm2 dy reka citer n akhirnya sy sndiri memutuskan hubungan tu..itu pon lepas dy ckp.. 'saya tanak kawin dgn awak,saya tak sayang awk tapi tak sampai ati nak putus dgn awk' tell me... wat is diz??? u ade 30 juzuk dlm kepala tapi u fitnah org mcm2,u tipu ai idup2. ya Rabbi.. n pastu kami putus. hari2 saya nanges. saya sedih tgok org bahagia.semua org nak kawin kecoh sane sini, tapi saya??? da tahun 3. esok luse abes study mesti org sebok tanya bile nak kawin.. sedih + kecewa. nape dy buat sy cmni. dan saya benci dy.saya takkan trima org yg da buang saya cmtu...

3) sehinggalah 1 hari setelah sekian lama saya mcm org tak betol d tak terurus saya berkenalan dgn seorang lelaki melalui satu program di Terengganu, 1st dy tegur saya, ati dah dupdapdupdap. dlm ati alahai ensemnye..mcm kpop plak tu. pastu start msg2.ble da rapat berkongsi2 cter. tbe2 one day dy propose saya. dlm ati saya mmg tak sangka. mmg sy da ada prasaan dri 1st dy tegor sy. tapi sedar diri ni sape so diam2 je la. tym tu saya cuba pandang dy wlupon sy malu,sy terpaksa tgok muke dy, mata dy sbb sy nak cari keikhlasan. ni 1st tym kena propose dpan2. (ex dlu via fon je.hampehhh.).. sy mintak tempoh sbb saya takot sy dikecewekan lagi. mcm2 sy fikir dy ni betol ke..waras ke. selalu dok cter pasal ex dy. cket2 rindu la ape lah..ai tacing sorg2 taw. dy cuba yakinkan sy. dan ble saya da yakin bberapa minggu pastu saya trima dy. banyak risiko yg saya amek lepas sy stuju dgn dy. org sekeliling yg tahu sebok tanya. tak takot ke ade pakwe ensem? ko yakin ke dy syg ko? dy tak mcm syg ko pon? tahun bile ko nak kawin ngn dy? weiii dy tu adik2 la.. hoihoihoi ko punye pakwe sweet gler, ati2 nnti kena kebas ngn org. mazs pandai cari pakwe baek n sweet bagi kat akak boleh? akak bkenan ngn dy. ok ni antara kata2 yg terpaksa ditelan. tapi saya percaya dy. perasaan saya kat dy sgt berbeza, sy da tak nampak ex sy. tak nmpak abg agkt sy. tak nampak da sape2 yg digosipkan dgn saya, sy btol2 sayang dy. saya memang nak kawin dgn dy..

tapi saya tak sangka beberapa bulan kami kapel dy bagitaw saya dy nak kami putuskan hubungan.dy cakap tu cara terbaek utk kami. ok saya menanges tak engt dunia daa.. mmg saya berdoa hari2 semoga ALLAH jage hubungan kami dari perkara2 yg dilarang ALLAH. d mungkin ALLAH da makbulkan doa saya. dy pon tbe2 berubah. saya gembira. tak tipu sgt2 sy mmg gembira. ble dy jadi lebih kuat dri saya. saya gembira dy mmg boleh di buat suami. tapi saya tak layak jadi istri dy :( hari berganti hari,saya akan nanges sbb sy rindu. mcm  mane tak rindu harini ckp syg esok ckp putus. drastik sesangat. ape saya boleh buat. dy da buat keputusan. sekarang saya da takde sape2. sy hanya da ALLAH. d saya berjanji dgn diri saya akan trus tunggu dy. sbb sy taw ble dy da bersedia dy akan melamar saya (tak salah berharap kan?) Saya kenal dy,dy tak same dgn lelaki lain yg sy kenal. walaupon sy asik pk -ve, tapi ble ilham ALLAH tu dtg sy terus jadi yakin. saya percaya dy sdg mempersiapkan diri dy untuk mase depan kami. kerana saya selalu berdoa semoga ALLAH membimbing hati2 kami. apa yg saya ada ialah sebuah doa.saya percaya ALLAH akan makbulkan doa saya.

saya tak yakin dgn dy lagi slepas apa yg berlaku tapi sy yakin kebrgantungan terhadap ALLAH takkan sia2. saya  akan tunggu sy selgi ALLAH bagi peluang saya idup.ALLAH sayangkan kami, ALLAH nak jaga hati2 kami, ALLAH nak makbulkan doa saya semoga zuriat dan keturunan sy baik2 yg terjaga akhlaknya,yg terpelihara dri perbuatan terkutuk d sifat mazmumah.. ALLAH sayangkan kami.. ALLAH makbulkan doa saya, saya tak boleh nak mempersoalkan nape ALLAH buat sy mcm ni. tak baek sy ni. ALLAH da makbulkan doa sy tapi sy ungkit2 lagi nape ALLAH buat sy cmni. cuma sy terkilan nape awk diamkan diri mcm benci saya. kenape??? :(

awakkkkk... awak nak ckp ni ke kat saya ???


semoga awak baik2 saja.. :'(
saya sayangkan awk.In Sha ALLAH sy tunggu awk..
trima kasih sbb meletakkan sy dlm jagaan ALLAH sepenuhnya.
trima kasih kerana pernah buat sy bahagia,,
semoga awk berjaya dlm penghijrahan yg bersama ini..



5 comments:

Nurul Najihah said...

sabar ye sis ~ sedih najihah bace kisah sis ~ banyak sangat dugaan _nye ...

btw sis patot bersyukur taw cozzz belom buwat majlis/ ikatan lg dgn ex & abg angkat uh , sis da tahu dyeorang macam mane .

Maybe ALLAH nak pertemukan sis dgn owang y salah dulu :)

mazs mazlan said...

@ najihah : trima kasih..doakan smoga semuanya baek2 =)

syahirah said...

bnyk sngt dugaan ni.
jgn couple.. nnt sakit.lagi satu , couple tu haram..
insya-Allah Allah akn bg lelaki yg terbaik utk masz lps apa da jd ni

mazs mazlan said...

AMINNN.. doakan =)

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualikum..mazs,

sedih pulak baca kisah nie..

mselim3